Wat is een TOG-waarde?
TOG-waarde is een aanduiding voor de isolatiewaarde van textiel. Hoe hoger de TOG-waarde, des te hoger de warmte- en isolatiewaarde van het materiaal.

Gemiddelde TOG-waarde voor bedtextiel in de babykamer
0,5 tog - kamertemperatuur:  boven de 26 °C  (alleen luier gebruiken)
1,0 tog - kamertemperatuur: 23 - 24 °C  (luier met laken of luier met romper)
2,0 tog - kamertemperatuur: 20 – 22 °C (babydeken met laken en evt. romper)
2,5 tog - kamertemperatuur: 16-19 °C  (slaapzak, babydeken met laken of overtrek en evt. romper)

Waarom zijn TOG-waarden zo belangrijk voor een baby?
Warmtestuwing bij baby's is een wetenschappelijk aangetoond risico van wiegendood. Daarom is het van belang te weten of ze niet te warm zijn toegedekt en aangekleed. Veel ouders hebben de neiging hun baby te warm aan te kleden of te bedekken. Behalve het risico op warmtestuwing zorgt een verhoogde temperatuur ook voor onrusten slaapproblemen.

Materiaal
Het maakt niet uit welk materiaal wordt aangeschaft voor de babykamer. Zowel natuurlijk als synthetisch bedtextiel is geschikt voor een baby als bedekking en kleding.

Als je de TOG-waarde van het (bed)textiel weet en de kamertemperatuur dan kun je vooraf al bepalen of de baby niet te warm in bed wordt gelegd.
 
Omdat elke baby anders kan reageren op toedekken en kleding, is het belangrijk om het comfort goed te blijven controleren aan hals en voetjes (huid mag niet klam of koud aanvoelen).

Ook het gewicht van een deken is van invloed op warmtestuwing. Hoe zwaarder de deken hoe meer warmtestuwing en minder slaapcomfort.

De TOG-waarde van een laken of dekbedhoes zijn nagenoeg gelijk (0,5 TOG).

Hoe warm is 1 TOG?
Een babydeken is gemiddeld 1 tot 2 TOG.
Een gemiddeld dekbed met losse vulling (vezels) is ongeveer 8 TOG.
Deze dekbedden worden  vaak afgeraden voor baby's en peuters tot 2 jaar.

Wat is de TOG-waarde voor een veilig babyslaapcomfort?
De TOG-waarde voor een babydeken of slaapzak (met romper) ligt tussen 1 tot maximaal 4 TOG.

Hierbij wordt uitgegaan van een normale lichaamstemperatuur tussen de 36,5 tot 37,5° C en een ideale kamertemperatuur van 18 tot 20° C.

Als standaard kan voor een veilig babyslaapcomfort 2,5 tot 3 TOG worden aangehouden bij een kamertemperatuur van 18 tot 20° C. Gebruik dan wel een dunne deken of slaapzak (met romper).